GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2010

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Anna Alapuro
Milavida
13.11.-7.12.10

Jokaisella rakennuksella on oma tunnelmansa ja suhde ympäristöönsä. Jokainen talo on ihmisten suunnittelema ja rakentama, useat ovat ihmisten asumia. Talossa vietetyt elämät ja tapahtuneet asiat ovat jättäneet jälkensä talon muistiin. Ainakin näin voi ajatella. Todellisuudessa jokainen taloon tulija lukee tilaa omalla tavallaan ja heijastaa siihen myös omia muistojaan.

Kun itse astelen vanhassa talossa, jossa on hädin tuskin asuttu, mutta joka on kuitenkin kodiksi rakennettu, koen kuinka ajan kulku konkretisoituu. Vanhan rakennuksen raudasta taotut yksityiskohdat ovat kestäneet aikaa. Porraskaiteet ja takorautaiset takkasuojukset ja pienet yksityiskohdat ovien lukoissa ja kaakeleiden romanttisissa kuvioissa ovat kuin uudet. Yli sata vuotta sitten taiteilijat ja käsityöläiset ovat tehneet työnsä hyvin.

Annan itselleni luvan nähdä talon menneen loiston ja viehättyä koristeellisuudesta. Toistan teoksiini koristekuvioita, nautin näin seurata käsityöläisen työskentelyä. Mielenkiinto syntyy vuorovaikutuksesta menneen ja nykyisyyden välillä. Teen palapelin tai muistipelin, rinnastan ja käännän asiat eri järjestykseen. Värit ja kontrastit lisääntyvät. Maailma ei enää ole yhtä eheä kuin vielä sata vuotta sitten.

Talo, jossa olen vieraillut, on Tampereella sijaitseva uusbarokkinen Näsilinnan palatsi, jota on alun perin kutsuttu nimellä Milavida. Se on ollut kymmenisen vuotta tyhjillään. Talon historiaan kuuluu dramaattisia vaiheita. Finlaysonin tehtaanpatruunan poika rakennutti sen vuonna 1898, mutta perhe ei koskaan ehtinyt asua siellä, koska nuoripari kuoli pian talon valmistuttua. Vuonna 1918 Näsilinna oli sekä punaisten vahtipaikka että ratkaisevien taistelujen näyttämö.

Tampereella 1.11.2010

Taidegraafikko Anna Alapuro (s. 1953 Valkealassa) asuu ja työskentelee Tampereella. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut vuodesta 1982 lähtien, viimeksi v. 2010 Imatran taidemuseossa. Hänen teoksiaan löytyy lukuisista julkisista kokoelmista mm. Amos Andersonin, Hämeenlinnan taidemuseon, Helsingin kaupungin sekä Eduskunnan taidekokoelmasta. Hän on Suomen Taidegraafikkojen ja Tampereen taiteilijaseuran jäsen.

GalleriaKONEen näyttelyn teokset on toteutettu taidegrafiikan, maalauksen ja videon keinoin.

Lisätietoa:
www.annaalapuro.com